02/05/2015

START UP: Emprendre de forma sostenible versus el model especulatiu (V. Cat)

Vaig a començar aquesta secció dedicada a la nova emprenedoria, parlant dels diferents plantejaments des dels quals es pot abordar l'aventura d'emprendre.

De forma general quan parlem de start ups', fàcilment ens ve al cap l'estereotip d'empresa de base tecnològica, sorgida en un campus californià, que al poc rep una injecció milionària i en qüestió de mesos passa d'un garatge a cotitzar al NASDAQ.

Sens dubte en un món on els casos d'èxit es confonen amb patrons habituals i on els llocs comuns omplen els mitjans de comunicació, no és d'estranyar que quan un emprenedor visualitza seu futur, el model dels Google, Facebook, WhatsApp, Groupon i companyia sigui molt seductor, però la realitat de l'ecosistema emprenedor és molt més variada que la que pot semblar observant l'evolució d'aquests rara avis.

Començarem per identificar què anomenem start up. De forma general quan emprem aquest terme, ho fem per referir-nos a empreses de nova creació que compleixen amb una sèrie de particularitats:

1 - S'orienten a un ràpid creixement.

2 - El seu producte o servei es sustenta en la innovació i / o en les noves tecnologies.

3 - Empren el canal en línia per amplificar en major o menor mesura el seu abast comercial.

4 - Solen contemplar la venda del projecte en un termini temporal no major a 7 anys.

5 - Solen recórrer al mercat de capital risc per finançar la seva set up o creixement.


Un cop identificat que és una start up, veurem dos tipus de concepcions molt diferenciades:


1 - Creixement especulatiu. Quan viabilitat no necessàriament implica rendibilitat.

En aquesta categoria incloem a aquells projectes focus principal està en el creixement, l'adquisició de quota de mercat i l'aixecament d'inversió en successives rondes. Aquest plantejament comporta valoracions d'empresa molt més altes de les que es podria aplicar en el món empresarial 'real', ja que aquestes valoracions no es justifiquen en actius tangibles o múltiples de beneficis (EBITDA x), sinó en projeccions de creixement, fons comercial i en valoracions aconseguides en rondes prèvies.

En l'àmbit comercial el reflex d'aquesta focalització en el creixement, implica que els marges es sacrifiquin a favor de la ràpida obtenció de quota de mercat, posposant-l'objectiu de la rendibilitat, en ocasions sine die.

Sens dubte la proliferació d'aquest plantejament contribueix d'una manera molt important a l'anomenada bombolla tecnològica, sobrealimentada al seu torn per aquests mantres que se'ns repeteixen des dels mitjans i les institucions; 'Crea la teva pròpia empresa', 'les noves tecnologies són el futur' etc.

Encara que també són innegables els casos en què projectes desenvolupats sota aquest plantejament, acaben donant la volta als seus números i adquirint tal quota de mercat que es provoca un efecte de 'terra cremada' en el seu sector, en el qual pocs competidors aconsegueixen aguantar l'asfíxia de competir contra players capaç de competir a pèrdues durant anys.

El terme especulació, després dels fets a sectors com l'immobiliari posa els pèls de punta. Malgrat això seria ingenu obviar que l'especulació està molt present en el món del capital risc. Podria ser d'una altra manera? Especular és per definició jugar amb els cicles d'oferta i demanda per decidir inversions i per a això es necessita un vehicle o objecte d'inversió que sovint són les empreses acabades de sortir del forn.

És habitual trobar al món del capital risc, start up 's la raó de ser no és la rendibilitat que la comercialització d'un producte o servei generi, sinó en la capacitat de seducció que el projecte pugui suscitar en inversors i per tant en la possibilitat que el creixement vingui induït per una successió de rondes que dimensionen l'empresa, s'engreixin el seu valor i suposin oportunitats de sortida rendibles per als inversors de rondes anteriors i del mateix equip fundador.

Pot semblar sorprenent com inversions en projectes la raó de ser comercial és més que dubtosa, han estat o segueixen sent apostes rendibles per a inversors especulatius que saben sortir just abans que el mercat mostri la seva esquena i es quedi buida la cua de nous inversors disposats a entrar .

Evidentment hi ha termes mitjans, no obstant l'emprenedor que es vegi temptat per buscar un creixement ràpid i recórrer de forma recurrent a rondes d'inversió, ha d'entendre quines motivacions mouen els inversors i que implicacions tindrà això per a l'esdevenir futur del seu projecte.


2 - Creixement orgànic. Quan els beneficis importen.

S'entén que una start up aposta per un creixement orgànic, quan que malgrat aprofitar les palanques de creixement que aporta la tecnologia i els models de finançament propis d'aquest model, basa la seva viabilitat en la seva capacitat per convertir en rendible una solució a un problema detectat en el mercat.

És ben sabut que tota empresa travessa unes determinades fases en el seu cicle de vida. En un primer període es realitzen unes inversions, es consolida l'equip, es millora el producte, s'optimitza l'operativa, es desplega l'aparell de captació comercial i si tot va bé, es genera una inèrcia de facturació i unes mètriques que en la seva anàlisi i millora s'han d'acabar portant en primera instància al brake event (punt d'equilibri on s'aturen les pèrdues) i més tard a trobar una velocitat de creuer (market-product fit) on flueixi la rendibilitat.

Anticipant-se al desenvolupament d'un cicle com el descrit, però també de forma reactiva davant el sorgiment d'oportunitats, l'emprenedor constantment es va trobant amb la dicotomia entre créixer o consolidar. En aquesta decisió convergeixen molts factors, un dels més importants la pressió i els acords adquirits prèviament amb els socis inversors, cosa que poques vegades l'emprenedor és capaç d'anticipar quan es troba immers en el remolí que suposa iniciar un projecte.

Com veieu la decisió de si optar entre un model de start up o un altre és una cosa que no es pot ajornar ni posposar i que és essencial tenir clar des del principi. Tot dependrà donis les motivacions, valors i objectius que es tinguin.

_________________________________________________________________________________

A Aimark com a mentors i inversors de capital llavor, apostem per start ups que :

- Basin la seva proposta de valor en una necessitat real del mercat .
- Orientin seu desenvolupament en assolir el market - produt fit i el brake event en un màxim de dos anys .
- Comptin amb un equilibri de talent , compromís , determinació i realisme .
- Observin els casos d'èxit internacionals , sense limitar-se a la seva clonació sense diferenciació.
- Entenguin la inversió com a palanca i no com a principi especulatiu .

No comments:

Post a Comment