16/01/2011

NEW TECH: Facebook versus Internet

En un context en que els governs fan mans i mànigues per atreure 'punt com' als seus països i els internautes tendim a soterrar sota la catifa de la gratuïtat el nostre sentit crític respecte els objectius reals dels serveis online, comencen a despuntar projectes el futur dels quals condicionen la sostenibilitat de les estructures socials i econòmiques actuals. Facebook n'és un exemple. En un món globalitzat, en mans de qui està preveure i limitar aquests escenaris futurs?



Ja fa temps que de ‘facebook’ se’n parla molt, però els darres mesos encara més. La pel·lícula 'La Xarxa Social' de David Fincher ha contribuït a que fins i tot gent que no s'ha connectat mai a internet en parli i s'interesi. Paral·lelament a aquesta eclosió mediàtica, Facebook ha experimentat el 2010 un creixement brutal que l'ha portat a superar els 500M d'usuaris i superar per primer cop en tràfic al gegant Google. El món empresarial i financer no escapa al poder de seducció de la Xarxa Social. Inversors, Business Angels i companyies de Venture Capital sospiren per ser ‘agregats’ per Mark Zuckerberg i cada cop són més les empreses que obren pàgines, que exporten els seus models de negoci dins la Xarxa Social i els desenvolupadors que generen aplicacions específiques; jocs, enquestes i iniciatives 'freakies' pero també aplicacions d'e-commerce, formes de pagament i fins i tot eïnes per fer campanya política. És a dir, que tant la tecnologia con el contingut sembla haver empès un èxode a les entranyes de la xarxa, semblant al que fa 30 anys va començar a fer des del mòn tangible a internet.


Google entretant, mou les seves fitxes comprant Start-up's a tort i dret i  millorant la seva tecnologia per un cercador que, vist Facebook, sembla ja una eïna caduca i anacrònica. Fins i tot i ha qui diu que ja tenen projectada la seva pròpia xarxa social. En certa manera recorda els moviments que Microsoft, l'altre gegant pretèrit al que Google va desbancar, porta fent els darrers anys amb estèrils intents de contrarestar els nous 'gallets' de la tecnologia d'internet; Bing vs. Google, Soapbox vs. Youtube, Encarta vs. Wikipedia... i en el correu electrònic, on sembla que mantenen la hegemonia amb Hotmail, van els de la f minúscula i anuncien que revolucionaran la missatgeria online amb una irresistible joguina nova.

Al ball digital encara hi ha uns quants ballarins a la pista; Google's, Amazon's, Yahoo's, Microsoft's i outsiders com els Wikivaris de torn, però cada cop són menys i més grossos. Són fabes comptades i la noia guapa, l'usuari, comença a no poder escollir amb qui ballar. El gran capital, el que impulsa projectes i fagocita brots verds, no és amic de la competència. Els grans negocis es fan en taules amb poques cadires i els valors d'internet, no ens enganyem, no atreuen tant com una cua llarga de zeros al compte corrent.

La gran batalla a internet es lliure ara, com en certa manera s'ha lliurat sempre, en atreure continguts. On estigui el 'què', estarà el 'qui' i on estigui el 'qui' estarà el dèu dòlar. La gran diferència és que si des del baptisme de les tres W's els continguts es movien d'unes pàgines a d'altres dins un espai lliure i comú, públic al cap de vall, ara flueixen decidits dins d'unes memòries de titularitat privada, els servidors de facebook. No cal explicar que suposa això. La pregunta és que en farà facebook d'aquest inmens llegat, d'aquest inmens poder? Mantindrà gratuït per sempre més el servei? Cobrarà un preu per gestionar la inmensa plataforma en que tanta gent es rel·laciona i dur a terme la seva feïna? Què pasarà amb els valors que propugnava la suposada revolució digital? En un món globalitzat, en mans de qui està preveure i limitar aquests escenaris futurs?

Fa uns mesos quan llegia les notícies que tal fons o tal empresa de capital risc havien entrat a Facebook em preguntava com esperaven rendibilitzar la seva inversió. Mesos més tard arribaven els Ad de Facebook, els seus propis anuncis de pagament. Però això no és més que el principi. Fa una setmana estrenava Smart Phone, el vaig encendre i a l'apartat de connexió a la xarxa hi havia dos icones ben diferenciades: Internet i Facebook.







1 comment: